Kinderboekenonderzoek 2021

Bijna de helft van de kinderboeken bevat nog steeds grove taal

VEENENDAAL, 12 oktober 2021 – Uit het jaarlijkse Kinderboekenonderzoek van de Bond tegen vloeken blijkt dat bijna de helft (46%) van de onderzochte kinderboeken grove taal bevat. Hoewel dit nog steeds een flink percentage is, is het een aanzienlijke daling ten opzichte van 2020. Toen bevatte maar liefst 63% van de kinderboeken grove taal. Kees van Dijk, directeur van De Bond tegen vloeken: “We zijn blij met de dalende lijn en hopen dat deze in de komende jaren doorzet. Grove taal is in geen enkel boek nodig, ook niet in een kinderboek.”

De lezersjury trof vooral veel scheldwoorden aan in het boek 100% Coco Tokyo – Dagboek van een modevlogger van Niki Smit. Ook in Wachten op de wind van Oskar Kroon staat veel grove taal.
De gvd-vloek werd dit jaar geen enkele keer aangetroffen. Vorig jaar was dit nog 35 keer het geval.
Het boek Gozert van Pieter Koolwijk, de winnaar van de Gouden Griffel, bevat helemaal geen grove taal.

Alternatieve schrijfwijze
Het valt op dat sommige schrijvers een vloek niet letterlijk opschrijven, maar deze afkorten of omschrijven. Ook komt het voor dat een schrijver een grove uitspraak door een ander personage laat corrigeren.

Respectvol taalgebruik
De Bond tegen vloeken wil met dit onderzoek aandacht vragen voor goed en respectvol taalgebruik. Kees van Dijk: “Vloeken, scheldwoorden en andere grove taal passen niet in een kinderboek. Wij stimuleren kinderen en jongeren juist om na te denken over respectvol taalgebruik.” Dit doet de Bond onder andere middels gastlessen gegeven door KlasseTaal. Docenten geven jaarlijks zo’n 750 gastlessen op 135 basisscholen en op het voortgezet onderwijs.

Kinderboekenonderzoek 2021
Het onderzoek beperkt zich tot bekroonde kinderboeken. Dit zijn de boeken die door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) met een Zilveren Griffel of een Vlag en Wimpel zijn bekroond. Daarnaast is gekeken naar boeken die van de Kinderjury een prijs hebben ontvangen.

Lees hier het volledige juryrapport.

 

Delen:

 
+31 (0)318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl

Bond tegen vloeken
Landjuweel 46 (bezoekadres)
3905 PH Veenendaal
© 2024 Bond tegen vloeken  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep
De Bond tegen vloeken ® zet zich in tegen vloeken en schelden en daarmee voor respectvol taalgebruik. Gods Naam is voor christenen heilig en misbruik daarvan is kwetsend. Schelden met bijvoorbeeld ziekten of seksuele geaardheid kan ook voor veel mensen pijnlijk zijn. De Bond tegen vloeken wil het bewustzijn over taal en respect vergroten