Hoe reageren op vloeken?

Hoe reageer je als iemand vloekt? We kunnen geen stappenplan opstellen, maar we geven graag een paar tips.

Maak vloeken bespreekbaar. Als er in je dagelijkse omgeving door mensen gevloekt wordt, kun je beter zo snel mogelijk laten merken dat je dat afkeurt. Hoe langer je zwijgt, hoe lastiger het wordt om erover te beginnen.
Wijs iemand niet terecht. Je kunt niet simpelweg voor een ander bepalen dat hij of zij niet vloekt. Als iemand vloekt, kan dat wel een aanknopingspunt zijn voor een goed gesprek. Daarom: wijs iemand niet terecht, maar begin een gesprek.
Leg uit wat het met jou doet. Mensen die vloeken, weten niet altijd wat ze zeggen en wat voor impact het op anderen heeft.
Stel een vraag. Soms heb je de gelegenheid voor een gesprek en kun je ook eens horen waarom de ander vloekt.

Denk ook eens na over onze training Vrijmoedig spreken! Deze training is speciaal voor mensen die het lastig vinden om te reageren op vloeken. Klik hier voor meer informatie.

Stoppen met vloeken is even moeilijk als het veranderen van welke andere slechte gewoonte dan ook. Het vraagt oefening, discipline, tijd, steun van anderen en het verlangen om aan jezelf te werken. Niet alleen door het onder controle houden van je taal, maar ook van de emoties die je aanzetten tot vloeken. Als iemand anders het vloeken wil afleren, is het daarom belangrijk om geduld te hebben.

Delen:

 
+31 (0)318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl

Bond tegen vloeken
Landjuweel 46 (bezoekadres)
3905 PH Veenendaal
© 2024 Bond tegen vloeken  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep
De Bond tegen vloeken ® zet zich in tegen vloeken en schelden en daarmee voor respectvol taalgebruik. Gods Naam is voor christenen heilig en misbruik daarvan is kwetsend. Schelden met bijvoorbeeld ziekten of seksuele geaardheid kan ook voor veel mensen pijnlijk zijn. De Bond tegen vloeken wil het bewustzijn over taal en respect vergroten