VV Ternaard gaat voor respectvol taalgebruik...

Voorganger en Btv donateur Rennie Schoorstra sponsorde twee sportveldborden voor de voetbalclub VV Ternaard. Bij deze club staat Rennie als betrokken clublid, actief voetballer en scheidsrechter bekend.

De Bond tegen vloeken vroeg Rennie naar zijn motivatie om deze borden te sponsoren: “Bij de voetbalclub staat al jaren een bord, maar deze was aan vervanging toe” vertelt Rennie. Vandaar dat hij de Bond vroeg om twee nieuwe borden te leveren met de teksten: ‘Grove taal is niet normaal’ en ‘Een vloek mist ieder doel’. "De Bond heeft jaren geleden een onderzoek gedaan naar waar het meeste gevloekt wordt, dit is het voetbalveld. Op en langs het veld heb je vaak te maken met emotie, af en toe wordt er dan wat uitgeflapt.” Rennie knikt begripvol terwijl hij dit vertelt, toch vindt hij het belangrijk om de voetballers bewust te maken van wat ze zeggen. “Het is waardevol om mensen op hun taalgebruik te attenderen: Misschien geloof je niet, maar denk er om; weet wat je zegt! Vloek en scheldwoorden kunnen gevolgen hebben en dat heb je zelf vaak niet eens door. Daarbij zal God niet onschuldig houden wie Zijn Naam leeg of zinloos gebruikt, je kunt zomaar dingen over je heen halen. Het is niet alleen maar lief en aardig, we mogen hier best duidelijk in zijn!”.

"soms ontstaat er wel een geloofsgesprek in de kantine"

Wanneer Rennie als scheidsrechter actief is meldt hij van te voren dat er een vrije trap tegen volgt bij het horen van nare taal. De meeste voetballers tonen hier zeker respect voor. Soms wijst hij op het Btv bord langs de kant van het veld: “Dit tolereer ik hier niet, de naam van Jezus gebruiken doet mij namelijk zeer”. De ogen van Rennie beginnen te stralen als hij vertelt dat voetballers soms op het bord reageren, het geeft weer een opening voor een gesprekje. “Meestal niet op het veld, maar soms ontstaat er wel een geloofsgesprek in de kantine. Dit biedt de mogelijkheid om in liefde en nederigheid te vertellen over mijn liefde voor Jezus en Gods liefde voor de mens, want God houdt van de mens! Juist in het evangelie gaat het God om de mens, Hij heeft geen behagen in de dood van de goddelozen. God wil mensen redden, bekend maken dat hij er voor hen is en dat er meer is dan dit tijdelijke leven.” Daarom is het Rennie’s verlangen dat er respectvol gesport wordt, zodat de bal niet belangrijker wordt dan de liefde en het respect voor de mens er achter. Hij hoopt dat er zo bewustwording en verandering ontstaat. “Het zou fijn zijn als er meer clubs borden ophangen en dat er donateurs opstaan die het ophangen van borden bij hun eigen club mogelijk maken. Zo kunnen we een wal opwerpen tegen de toename van de verharding in het taalgebruik en meer plezier creëren op het voetbalveld”.

Wilt u ook wat doen tegen grof taalgebruik bij uw sportvereniging? Neem dan contact op met de Bond tegen vloeken.

Delen:

 
+31 (0)318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl

Bond tegen vloeken
Landjuweel 46 (bezoekadres)
3905 PH Veenendaal
© 2024 Bond tegen vloeken  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep
De Bond tegen vloeken ® zet zich in tegen vloeken en schelden en daarmee voor respectvol taalgebruik. Gods Naam is voor christenen heilig en misbruik daarvan is kwetsend. Schelden met bijvoorbeeld ziekten of seksuele geaardheid kan ook voor veel mensen pijnlijk zijn. De Bond tegen vloeken wil het bewustzijn over taal en respect vergroten