Vloeken met de Naam van God of Jezus

“Weet wat je zegt.” Met deze campagne willen we mensen wijzen op hun eigen taalgebruik en het taalgebruik van mensen om hun heen. We willen ook bewustzijn creëren voor hoe kwetsend vloeken en schelden voor grote groepen mensen is en waarom.

Schelden en vloeken is (on)nodig


De namen Jezus en God worden tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Op een onzorgvuldige en zinloze manier. Het wordt als stopwoord gebruikt en uitgeroepen zonder erover na te denken. Als krachtterm, oftewel om een uitspraak kracht bij te zetten. Maar maakt het een uitspraak ook inderdaad krachtig? Men is gestopt met vloeken onnodig te noemen omdat onderzoeken uitwezen dat vloeken een pijnverzachtende werking kan hebben en stress kan wegnemen. Politici zouden er ook een menselijker gezicht van krijgen. De keerzijde is dat vloeken en schelden ook een stressverhogend effect kunnen hebben. Bij de zender én ontvangers. Gevraagd naar de mening over vloeken en schelden wordt het nog steeds heel vaak als onnodig en overbodig bestempeld. En erger nog, vloeken en schelden is kwetsend. Schelden of vloeken met woorden die voor anderen heilig zijn of een bepaalde associatie hebben, is kwetsend.

Waarom vloeken voor een christen kwetsend is


Door de namen Jezus en God op een onzorgvuldige manier te gebruiken, beledig je de 35% van de Nederlandse bevolking die christen is. Anderen die ook niet van dit soort uitlatingen gediend zijn, kunnen daar nog bij opgeteld worden.

De beste manier om uit te leggen waarom dit kwetsend is, is door een vergelijking te trekken met een van je ouders. Je wilt toch niet dat iemand iets vervelends zegt over jouw vader of moeder? Voor een christen is dit hoe het voelt als je vloekt. Als je de namen God of Jezus op een onzorgvuldige, zinloze manier gebruikt, beledig je voor christenen de Hemelse Vader. In de Bijbel staat dat misbruik van Gods naam verboden is. Vanwege de heiligheid van God en Jezus is het daarom beledigend voor een christen als de namen van Jezus of God op welke manier dan ook naar beneden worden gehaald.

Denk daarom voortaan twee keer na voordat je een vloek of scheldwoord spreekt om te voorkomen dat je mensen kwetst. Help mee met schone taal en wijs anderen erop dat schelden en vloeken niet past.

Delen:

 
+31 (0)318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl

Bond tegen vloeken
Landjuweel 46 (bezoekadres)
3905 PH Veenendaal
© 2024 Bond tegen vloeken  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep
De Bond tegen vloeken ® zet zich in tegen vloeken en schelden en daarmee voor respectvol taalgebruik. Gods Naam is voor christenen heilig en misbruik daarvan is kwetsend. Schelden met bijvoorbeeld ziekten of seksuele geaardheid kan ook voor veel mensen pijnlijk zijn. De Bond tegen vloeken wil het bewustzijn over taal en respect vergroten