Blog: Liefde heeft het laatste woord!


Afkomst, inmiddels een beladen woord. Afkomst leidt tot opgehoopte spanningen in onze samenleving. Dit werd onlangs manifest zichtbaar in Amsterdam. Mensen met verschillende achtergronden en overtuigingen staan soms lijnrecht tegenover elkaar. Op politiek niveau leidt afkomst vaak tot harde en weinig genuanceerde woorden, wat vragen oproept over hoe wij met elkaar omgaan.

Woorden kunnen verbinden, maar ook scheiden. Het woord "polarisatie" wordt vaak gebruikt. Maar wat betekent dit? Polarisatie houdt in dat groepen van elkaar afdrijven omdat men elkaars overtuigingen en waarden als bedreigend ervaart. Dit mondt uit in een ‘wij tegen zij’-denken. Het  gesprek gaat niet langer over de inhoud, maar over het afwijzen van de ander. Polarisatie verdeelt de samenleving en creëert een kloof tussen groepen met als verdrietig gevolg dat haat en discriminatie toeneemt.
Mensen worden aangesproken op basis van afkomst, religie of uiterlijk, en dit leidt tot pijnlijke situaties die de samenleving verder onder druk zetten. Discriminatie en haatzaaien hebben niet alleen directe gevolgen voor individuen, maar werken door op de maatschappij als geheel. Ze versterken wantrouwen en tasten het vertrouwen in de gemeenschap aan.
Dit soort negatieve taal, of het nu in de media of op straat gebeurt, voedt vooroordelen en houdt polarisatie in stand. Iedere keer dat we woorden gebruiken die kwetsend zijn, dragen we bewust of onbewust bij aan een samenleving die uit elkaar valt. Accepteren we dat of willen we een andere koers varen? En die andere koers is er!

Liefde, respect en begrip vormen een antwoord op de verharding. Het begint bij het bewust gebruiken van taal, het kiezen van woorden die verbinden in plaats van verdelen. Door echt te willen luisteren naar wat de ander zegt en waarom hij of zij dat zegt, ontstaat wederzijds begrip en respect.
Door op een constructieve manier met elkaar te praten, laten we horen dat we verschillen willen overbruggen, niet verdiepen.

Het is een individuele verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een samenleving van respect en begrip. Een klein begin kan al een groot verschil maken. Kies woorden die anderen niet kwetsen of buitensluiten, maar die ruimte maken voor dialoog en verbinding. Denk na over je eigen aannames, wees je bewust van je vooroordelen, en besef dat wat je zegt impact heeft.

Laten we bouwen aan een samenleving waarin we elkaar begrijpen, met respect behandelen en waarin liefde het laatste woord heeft.

Delen:

 
+31 (0)318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl

Bond tegen vloeken
Landjuweel 46 (bezoekadres)
3905 PH Veenendaal
© 2024 Bond tegen vloeken  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep
De Bond tegen vloeken ® zet zich in tegen vloeken en schelden en daarmee voor respectvol taalgebruik. Gods Naam is voor christenen heilig en misbruik daarvan is kwetsend. Schelden met bijvoorbeeld ziekten of seksuele geaardheid kan ook voor veel mensen pijnlijk zijn. De Bond tegen vloeken wil het bewustzijn over taal en respect vergroten